Ble mobbet fordi jeg er annerledes

Categories Blogg

Jeg har erfart at livet kan være ganske brutalt til tider og mange hendelser har satt spor på grunn av min annerledeshet. Mange opplevelser jeg ikke unner noen å oppleve. Så mye vondt som har gjort at man på et tidspunkt mister seg selv. Skadene er der, rett under overflaten, så vidt synlig, men de er der. Det finnes ingen gode svar på hvordan å gå videre, men på tross av mye motgang føler jeg meg på mange måter mer rustet til å fortelle hvordan mennesker har behandlet meg fordi jeg ikke er som alle andre.

Jeg har alltid hatt et ønske om trygghet. Trygghet rundt meg,  i eget sinn og ikke minst trygghet i meg selv. Ønsket om trygghet har blitt sterkere og sterkere for hvert år, kanskje har jeg søkt det så lenge jeg kan huske. Det er kanskje ikke så rart at jeg har søkt tryggheten, fordi det er helt grunnleggende for oss mennesker å kunne oppleve det, i oss selv, men også rundt oss. Men jeg har aldri følt meg helt trygg. Jeg har altfor ofte blitt fortalt at jeg ikke hadde noen verdi som menneske og at jeg ikke hadde livets rett. Og dette kun basert på hvilket utseende jeg har.

Kort forklart så ble jeg født som det eneste tilfellet i Norge med Rothmund-Thomson syndrom som er forårsaket av 2 kopier av et defekt gen som er arvet fra hver forelder (far og mor)  som er nødvendig for å kunne få lidelsen. Det finnes 500 andre mennesker med denne lidelsen i verden. Jeg har vært det eneste tilfellet i Norge helt siden 1992 og etter 30 år er jeg fortatt det eneste tilfellet i Norge. Med andre ord så er det svært sjeldent. Det innebærer at jeg er svært ømfintlig for ultrafiolette solstråler og fikk hudforandringer allerede fra spedbarnsalder. Syndromet innebærer også en sterk vekstreduksjon med feilutvikling i både albuer, hender, fingre, kneledd og ankler. Jeg har også manglende øyevipper, øyenbryn og manglende hårdannelse. Syndromet påvirker hud og bevegelsesapparat.

Og bli født inn i dette har gjort meg veldig ensom, det er noe av det jeg har kjent mye på. Det er vondt når andre får meg til å begynne å tvile på min egen verdi som menneske, at enkelte klarer å få meg til å tenke at verden ville blitt et bedre sted uten meg, bare fordi jeg er annerledes. Det er i sånne øyeblikk veien til mørket blir veldig kort.

Jeg husker at jeg på slutten av en skoledag ble bedt om å henge meg. Han mente at jeg ikke hadde noe i dette livet å gjøre. Han forstod ikke hvorfor en som meg kunne eksistere. Jeg opplevde å bli tatt kvelertak på i en offentlig korridor på videregående. Jeg opplevde at eiendeler, bøker og at skrivepulten jeg satt ved ble tagget ned med stygge ord. Det pågikk også samtidig grov mobbing på sosiale medier. Jeg ble utsatt for nettmobbing av mennesker jeg kjente og mennesker jeg ikke kjente. Som en åpen portal til å ytre vonde meninger om meg og min annerledeshet. Jeg ble daglig kalt for stygg, misfoster, ytringer om at de ønsket meg død blant annet og mange meninger hvor vidt jeg hadde verdi som menneske, konklusjonen var vel at jeg ikke hadde det.

Livet blir så meningsløst. Jeg fikk lav selvtillit, lavt selvbilde og det var uungåelig å havne i en dyp depresjon. Lyset i meg slukket og mørket tok meg. Jeg brukte enorme krefter på å hele tiden være på vakt. Det føltes som en evig kamp som aldri tok slutt. Det kom til et punkt hvor jeg ikke lenger ønsket å være til. Jeg følte ikke at jeg fortjente min tildelte plass i livet og det har jeg kjent mye på i årene etterpå.

Jeg er ikke kjent for en som gir seg så lett. Jeg har min unike historie, mine unike erfaringer, som har gjort meg til nettopp meg. Kanskje er det ikke så rart at trygghet er så høyt oppe på ønskelisten. Men jeg ønsker ikke lenger å kaste bort mer dyrbar tid på mennesker som ikke har lært seg forskjellen på rett og galt. Det viktigste budskapet mitt er å møte mennesker med et åpent sinn. Vi må huske på alle de forskjellige lagene vi tross alt består av. Vi er tross alt bare mennesker, og vi er så mye mer enn det ytre.

 

-Victoria

0 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *